Įvyko septintoji TJA stovykla „Kitoks, bet savas“

TJA 7-osios stovyklos palapinių miestelis

Rudens pradžioje vyko septintoji TJA stovykla „Kitoks, bet savas“, šįkart surengta gamtos apsuptyje, prie Merkio krantų. Tai jau antroji šią vasarą vykusi stovykla TJA nariams ir bendraminčiams.

Stovyklos užsiėmimai, bendravimas joje padėjo geriau pažinti save ir kitus, suvokti visuomenės socializacijos procesus bei skatino būti tolerantiškesniems. Jos metu pasitikrinome savo žinias apie žmogaus teises ir papildėme žinių spragas bei sužinojome apie svarbiausius žmogaus teisių istorijos įvykius. Stovykloje dalyvavę TJA nepriklausantys žmonės noriai domėjosi mūsų organizacijos veikla ir ateities perspektyvomis, išsakė daug įdomių pasiūlymų ir turėjo galimybę išklausyti vieni kitus.

Penktadienio vakarą laukė  smagūs susipažinimo žaidimai ir vakaronė prie laužo. Atrodytų keista, tačiau jau pirmojo pasisėdėjimo prie laužo metu buvo daug laisvai bendrauta apie žmogaus teises, įvairius Lietuvoje ir pasaulyje aktualius socialinius ir kultūrinius procesus.

Prie laužo

Šeštadienio rytą dalyviai buvo paskirstyti į dvi komandas. Priešpiet laukė smagiausia ir nuotykių kupiniausia stovyklos dalis – keturių valandų plaukimas baidarėmis Varėnės ir Merkio upėmis. Trasa pasirodė besanti kiek sunkesnė nei tikėtasi, o plaukiančiuosius puldinėjo vis pasikartojantis lietus. Tačiau tai kelionei pridėjo tik dar daugiau smagumo ir gerų įspūdžių. 🙂

Plaukimas baidarėmis

Per praėjusius šios vasaros renginius – stovyklą bei narių mokymus – galėjome pasigirti nuostabiu oru, saulėtomis dienomis, deginimusi ir maudynėmis. Deja, šįkart gamta nebuvo tokia maloninga. Tik pasibaigus kelionei baidarėmis, lietus įsisiautėjo taip, kad visi buvo priversti slėptis vienoje pavėsinėje.

Šeštadienio liūtis rimčiausią stovyklos dalį nukėlė į sekmadienį, kuris paprastai paliekamas pramogoms. Po pusryčių mūsų laukė Ruslano paskaita apie pasaulio žmogaus teisių istoriją. Vaizdingai ir glaustai buvo aptariamos pagrindinės pastaruosius šimtmečius prieš diskriminaciją, už savo teises kovojusios visuomenės grupės: pasaulio moterų kova už lygias teises ir feminizmo judėjimas; juodaodžių kelias iš vergovės, kova prieš segregaciją, įstatymais įteisintą diskriminaciją; bei paskutiniai sujudę – seksualinių mažumų judėjimas prieš asmens lytinį tapatumą suvaržančius įstatymus bei lygybės, tolerancijos siekis. Artūras papasakojo apie žmogaus teisių raidą Lietuvoje, pastarųjų dešimtmečių pasiekimus šioje srityje bei TJA ir mums artimų organizacijų indėlį.

Paskaita apie žmogaus teises

Žaidimai paskaitos metu

Savaite vėliau stovyklos dalyvių laukė renginio tęsinys – vakarėlis buvusiems įspūdžiams apibendrinti. Jo metu žiūrėjome amerikiečių filmą „Deganti Misisipė“, apie tikrovėje vykusį trijų civilinių teisių darbuotojų, padėjusių juodaodžiams dalyvauti rinkimuose, nužudymą, įvykdytą Misisipės valstijoje 1964 metais.

Septintoji TJA stovykla subūrė daug naujų, labai skirtingų ir įdomių žmonių, gerai ir turiningai praleidusių laiką drauge. Tie, kas nepateko į TJA stovyklą šiemet, neturėtų nusiminti – atšilus orams surengsime ir aštuntąją. Kviečiame Jus domėtis mūsų veikla ir dalyvauti renginiuose visus ateinančius metus. Sekite naujienas mūsų tinklalapyje. ;))**


Parengė Darius, Ruslanas ir Artūras, TJA

Share:

Susiję tekstai: