Pseudopatriotų eitynės daro gėdą Lietuvai

Žymūs visuomenės veikėjai, istorikai ir žmogaus teisių gynėjai pasmerkė beveik prieš savaitę, ketvirtadienį, Kaune surengtas vasario 16-osios eitynes. Pasigendama Lietuvos vadovų ir tarptautinės bendruomenės reakcijos į patriotais save laikančių jaunuolių skanduotus nacistinius šūkius. Laisvės alėjoje, senamiestyje, ausį rėžė skanduojamas šūkis „Lietuva – lietuviams!“

 

Lietuvoje atgimsta neofašizmas?

 

Simono Visentalio biuro Jeruzalėje direktorius, nacių medžiotoju vadinamas Efraimas Zurofas sekmadienį pasmerkė eitynes, kuriose kai kurie dalyviai ryšėjo baltus raiščius su panašiais į nacių simboliais. E.Zurofas pavadino renginį „gėdingu būdu“ minėti Valstybės atkūrimo dieną ir kritikavo Lietuvos vadovus bei čia reziduojančius užsienio valstybių ambasadorius, kad šie viešai jo nepasmerkė. „Kurtinanti tyla iš Lietuvos lyderių pusės tik paskatins daugiau tokių eitynių, ir mes numanome, kad kovo 11-osios eitynės Vilniuje bus gerokai didesnės“, – sekmadienį išplatintame pranešime teigė E.Zurofas.

Simono Visentalio centras išreiškė susirūpinimą, esą kelių šimtų žmonių eitynės ryšint baltus raiščius su lietuviškomis svastikomis ir kita fašistinė simbolika sukėlė šiurpą negausiai Kauno žydų bendruomenei, kuri kažkada čia buvo klestinti ir kuri buvo visiškai sunaikinta per Holokaustą. ES klysta ignoruodama atgimstantį neofašizmą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje – jis kelia grėsmę Europos demokratijai, dar prieš kelerius metus tinklalapyje guardian.co.uk spausdiname straipsnyje teigė E.Zurofas.

JAV gimęs ir šiuo metu Lietuvoje gyvenantis mokslininkas, visuomenės veikėjas ir filologas Dovydas Kacas taip pat įsitikinęs, kad toks renginys Valstybės atkūrimo dieną – gėda visai Lietuvai. Profesorius D.Kacas sakė nesuvokiantis, kodėl Lietuvos valdžia leidžia nacionalistams žygiuoti ir skanduoti ksenofobinius šūkius.

„Vasario 16-oji turi visus suvienyti, tai turėtų būti džiaugsmo, taikos ir nepriklausomybės diena. Netoleruotina yra tai, kad šalies valdžia sudarė sąlygas prasiveržti rasizmui. Ir tai vyksta šalyje, kuri tapo ES dalimi“, – piktinosi D.Kacas. Pasak istorikų, tokio pobūdžio eitynių, kuriose menkinamos tautinės mažumos, nepamatysite nė vienoje Vakarų Europos ar Skandinavijos šalyje.

 

„Albanizacijos“ Lietuvai nereikia

 

Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius valdžios ir visuomenės abejingumą augančiam nacizmui aiškino tuo, kad dauguma „tyliai palaiko tokias eitynes“. „Šios eitynės garbės mūsų šaliai nedaro. Naudojamų įvairių simbolikų, tarp jų modifikuotų svastikų ar raiščių ant rankų galėjo nepastebėti tik to matyti nenorėję žmonės. Valstybingumo diena nėra kraštutinio tautiškumo šventė“, – sakė H.Mickevičius.

Paklaustas, ar ir kitose ES šalyse galima pamatyti panašių eitynių, žmogaus teisių ekspertas teigė, kad visko pasitaiko, tačiau tik ne per valstybines šventes. „Yra tokios Drezdeno eitynės, kur naciai žygiuoja, tačiau tai nesusieta su jokia Vokietijos valstybės švente. Kitos šalys mini valstybines taip pat be analogiškų eitynių. O Lietuvoje jau tapo normalu, kad kraštutiniai tautininkai ir žmonės, kurie flirtuoja su fašizmu ir nacizmu, išeina į gatves ir švenčia Valstybės dieną, – stebėjosi H.Mickevičius. – Tai tikrai nenormalu.“

Iškalbingas buvo eitynių dalyvių nešamas didžiulis plakatas, kurio centre šviečianti saulė vienoje pusėje tirpdo Europos Sąjungą, o kitoje pusėje šildo kariškai apsirengusius, kaip reikėtų suprasti, patriotus. Plakato centre dominavo užrašas: „Eurosajūzas – laikinai, tautinė idėja amžinai!“ Kitas plakatas šaukte šaukė: „Lietuva – ne Rytams ar Vakarams, Lietuva – Lietuvos vaikams!“

„Lietuvos „albanizacija“ tikrai nieko gero neduos. Tai kenkėjiška veikla Lietuvai. Mūsų šalis vystysis toliau ir klestės tik būdama lanksti ir atvira, o ne užsidariusi ir gyvenanti XIX a. vertybėmis. Pasaulis mato mūsų šalies įvykius. Mes nuosekliai jau keletą metų kuriame apie save provincialios valstybės, ne visiškai suprantančios ir vertinančios Vakarų tipo liberalios demokratijos principus ir vertybes, įvaizdį“, – apgailestavo H.Mickevičius.

Konstitucijos laužymu ir pažeista taikių susirinkimų teise H.Mickevičius pavadino faktą, kad Kauno savivaldybė atšaukė leidimą vasario 16-ąją planuotoms taikioms Tolerantiško jaunimo asociacijos (TJA) eitynėms „Už solidarią ir įvairią Lietuvą“. „Jaunimas gali paduoti savivaldybę į teismą ir jie greičiausiai laimės“, – įsitikinęs žmogaus teisių gynėjas. Vis tik tolerantiškas jaunimas vasario 16-ąją išėjo į gatves ir surengė eitynes, skirtas visiems taikiems žmogaus teises gerbiantiems Lietuvos žmonėms.

 

Ignoravo nepriklausomybės paminklus

 

Eitynėse dalyvavusi vilnietė Nijolė pastebėjo, kad jaunimas koncentravosi į skambius šūksnius, o tikrojo patriotiškumo pritrūko. „Keista, kodėl patriotais save laikantis jaunimas nesustojo prie Laisvės alėjoje esančio Vytauto Didžiojo paminklo. Pamiršta liko ir vos už kelių šimtų metrų Vienybės aikštėje stovinti Laisvės statula, – stebėjosi vilnietė. – Malonu buvo klausytis, kad jaunimas gerai moka partizanų dainas, tačiau šūksniai „Lietuva – lietuviams“ man buvo nepriimtini.“

Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos (LTJS), kuri organizavo eitynes, paskelbtame pranešime teigiama, kad renginys praėjo sklandžiai. „Renginio tvarką prižiūrėję pareigūnai jokių priekaištų dėl organizavimo ir tvarkos užtikrinimo neturėjo. Renginyje dalyvavo apie tūkstantis žmonių, kurie skandavo įvairius patriotiškus šūkius, nešė plakatus ir tautines trispalves“, – rašoma LTJS išplatintame pranešime.

Pažvelgus į kelerių metų nacionalistiškai nusiteikusių eitynių Vilniuje ir Kaune vaizdo medžiagas, nejučia susimąstai, kodėl jos būtent tokios? Atrodo, kad patriotais save laikantys eitynių dalyviai, pasiklydę patriotinių vertybių paieškose, iš tiesų yra paprasčiausi neonacistai, nevengiantys patekti įpolicininkų akiratį.

Pernai vykusių kovo 11-osios proga organizuotų eitynių kai kurie dalyviai buvo ginkluoti teleskopinėmis lazdomis, kurios priskiriamos D kategorijos nešaunamiesiems ginklams ir yra skirtos naudoti teisėtvarkos pareigūnams bei apsaugos darbuotojams. Vaizdo kameros tuomet užfiksavo ne tik kelis skustagalvius, kurie užgauliojo ant šaligatvio stovėjusius praeivius, bet ir kareivius, kurių tapatybės Lietuvos kariuomenė nelinkusi atskleisti.

Beje, kai kurie eisenose dalyvavę „patriotai“ yra ne kartą sulaikyti policijos pareigūnų už kitataučių užpuolimą ir sumušimą. Ar tai tikrai patriotiška?

 

 

Malčius Lankesa

 

Share:

Susiję tekstai: