Seime – konstitucinės šeimos laidotuvės

Balandžio 18 d. trečiadienį 14:30 prie LR Seimo III rūmų įėjimo vyks meilės pagrindu kuriamos šeimos laidojimo ceremonija. Visuomenininkai, žmogaus teisių gynėjai ir kiti Lietuvos gyventojai iškilmingai atsisveikins su mirštančia Lietuvos šeimų įvairove ir padės gedulingų gėlių vainiką. Laidojimo ceremonijoje taip pat dalyvaus LR Seimo nariai Dalia Kuodytė, Marija Aušrinė Pavilionienė ir Algirdas Sysas. Kartu procesijos dalyviai įteiks LR Seimui peticiją už šeimos formų įvairovę, kuria raginama nekeisti LR Konstitucijos 38 str. nuostatų.

Graudžiai apverkiamos šeimos laidotuvės įtrauktos į Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę balandžio 19 d., svarstant LR Konstitucijos pataisą, kuria norima įtvirtinti tik vieną šeimos sukūrimo formą. Daugiau nei 20 pilietinių organizacijų ir beveik 1000 asmenų pasirašė peticiją, raginančią Lietuvos Respublikos Seimą kurti socialiai atsakingą šeimos politiką ir nesikišti į žmonių asmeninius santykius, siekiant įtvirtinti viduramžišką šeimos sampratą LR Konstitucijoje. Kartu su visuomenininkais peticiją LR Seimo priimamajam ir posėdžių sekretoriatui pristatys LR Seimo nariai Dalia Kuodytė, Marija Aušrinė Pavilionienė ir Algirdas Sysas.

Peticijos iniciatoriai neragina naikinti santuokos instituto, kuris neabejotinai svarbus ir sako: “kurkite šeimas vadinamuoju “tradiciniu” santuokos būdu, jeigu norite, tačiau leiskite kitiems visuomenės nariams pasirinkti turėti savas – nesivaržančias ir nesikėsinančias į garbės titulą, kas iš visų šeimų šeimiausia. Ką reiškia šūkis “Už tradicinę šeimą”, kuriuo pasivadino Seimo narių grupė, inicijavusi LR Konstitucijos pataisą? Juk tai ne krepšinio varžybos, kur pasirenki, už ką sergi, ar už “Lietuvos rytą” ar už “Žalgirį”.

Kalbame ne tik apie privilegijų ar išmokų suteikimą, o apie paprasčiausią leidimą būti, įvairių šeimų formų egzistavimo pripažinimą (teisės, pareigos, subjekto), juk pirmiausiai, LR Konstitucija yra visos valstybės gyventojų socialinis ir teisinis pagrindų susitarimas, priimtas referendumo būdu.

Visuomenės ir valstybės kūrimo pagrindas yra šeima, tačiau jeigu ja laikoma tik santuokos būdu sudaryta šeima, tai visi kiti lieka jos užribyje, tai ir nesusituokę asmenys, auginantys vaikus, nesusituokę asmenys, gyvenantys kartu visą gyvenimą, su seneliais augantys anūkai, tėvų netekę vaikai, vieni besirūpinantys šeimos ūkiu.

Asmenų suskirstymas į kategorijas pačiu aukščiausiu konstituciniu lygiu, apriboja asmens laisvę, nepalieka apsisprendimo galimybės, negerbia pačios LR Konstitucijos esmės ir prasmės, yra nepagarba LR Konstituciniam Teismui ir iš esmės toliau reiškia, kad su piliečiais valdžia gali nuspręsti daryti, ką nori.

Kontaktiniai asmenys:
Lietuvos žmogaus teisių centras
Teisininkė Birutė Sabatauskaitė,
Tel.  8 5 2628858, El. paštas: birute@lchr.lt

 

 

Artūras Rudomanskis

Tolerantiško jaunimo asociacija

Tel: +37068304748, El. paštas: arturas@tja.lt

Share:

Susiję tekstai: