Fotoparodoje „Anas-ana“ gimsta pasipriešinimas lyties normoms

Netrukus pasaulis minės Tarptautinę žmogaus teisių dieną. Lietuvoje ją pažymime ir su viltimi, ir su rūpesčiu. Šiandien LGBT+ žmonių teisėms Lietuvoje vėl grasinama: visai neseniai Seime 31 parlamentaro registruotas įstatymo projektas, kuriuo siekiama drausti teisę į lyties keitimą.

„Norime pakviesti savo bendraminčius kartu pažvelgti į supančią aplinką klausiančiomis akimis, prisiminti, kaip buvo pasiekta LGBT+ bendruomenės pripažinimo, ir įsikvėpti ryžto nenurimti ginant žmogaus teises. Nors Lietuvoje negerėja teisinė LGBT+ žmonių padėtis, bet akivaizdu, kad visuomenėje vyksta pokyčiai: vis daugiau viešųjų erdvių atsiveria diskusijoms, pažinimui, mažiau bijomasi parodyti ir pamatyti žmonių įvairovę“ – teigia Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos narė Eglė Tamulionytė.

Vakaro metu organizatoriai atidarys fotografės Aušros Volungės portretų parodą,  peržengiančią įprastas moters/vyro reprezentacijas, taip pat rodys dokumentinį filmą „Stonewall sukilimas” apie vieną žymiausių kovos už žmogaus teises momentų XX a. istorijoje.

Paroda „ANAS-ANA“ – tai androginiškų portretų serija, kurios tikslas – sekundei sustabdyti laiką, ir sustojus ties vaizdu, įsižiūrėti. Vis dėlto, ar į mus žiūri mergina ar vaikinas, ar mums tai svarbu, ir kodėl? Lyties sąvoka, galbūt reikėtų ją permąstyti, įtraukiant mūsų standartinio suvokimo neatitinkančius vaizdus, kiekvieno iš mūsų nepakartojamumą ir individualumą?

Dokumentinis filmas „STONEWALL SUKILIMAS” (JAV, 2010) autentiškais liudininkų pasakojimais atskleidžia vieną žymiausių kovos už žmogaus teises momentų XX a. istorijoje. Policijos reidai LGBT baruose buvo gana dažnas reiškinys JAV miestuose iki pat septintojo dešimtmečio. Patekti policijos nemalonėn buvo paprasta: kliūdavo beveik bet koks lyties normų neatitinkantis elgesys: „netinkamų” drabužių dėvėjimas ar laikymasis už rankų. Tačiau viena 1969-ųjų naktis Grynviče, kuomet LGBT bendruomenės nariai jėga pasipriešino juos persekiojusiai sistemai, davė pradžią judėjimams už LGBT asmenų teises ir tapatybėms, perbraižančioms primestas lytiškumo ribas.

Renginys vyks Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centro (MKIC), Saulėtekio al. 5, Vilnius, salėje A119. Durys atidarytos nuo 17.00 val. Renginio pradžia 17.30 val.

Renginį organizuoja Tolerantiško jaunimo asociacija kartu su draugais ir rėmėjais VU Studentų atstovybės programa „Be etikečių“, JAV ambasada Lietuvoje, Vilniaus universiteto biblioteka, Vilniaus miesto savivaldybe bei Jaunimo reikalų departamentu prie SADM.

Kontaktinis asmuo:
Artūras Rudomanskis
Tolerantiško Jaunimo Asociacija
pirmininkas
+370 612 01192
arturas@tja.lt
tja.lt

Share:

Susiję tekstai: