Tolerancijos injekcija

Gyvoji biblioteka

Kaip pasakė Albertas Einšteinas, „Viskas turėtų būti kuo paprasčiau, tačiau nė kiek ne prasčiau“. Gyvoji biblioteka yra viena iš tokių paprastų idėjų: pažink savo išankstinį nusistatymą! Nekalbėk apie jį, geriau su juo susitik.

Gyvoji biblioteka veikia lygiai taip pat kaip įprasta biblioteka – skaitytojai ateina ir ribotam laikui pasiskolina „knygą“. Perskaitę grąžina ją į biblioteką, ir, jei pageidauja, gali pasiskolinti kitą. Yra tik vienas skirtumas: Knygos Gyvojoje bibliotekoje – tai žmonės, o tarp Knygų ir skaitytojų vyksta asmeninis dialogas.

Knygomis Gyvojoje bibliotekoje tampa žmonės, atstovaujantys tam tikroms grupėms, dažnai susiduriančioms su išankstiniais nusistatymais ir stereotipais, tai žmonės, neretai tampantys diskriminacijos ar socialinės atskirties aukomis. Bibliotekos „skaitytoju“ gali būti bet kas, jei jis ar ji yra pasirengę kalbėtis su savo paties ar pačios išankstiniais įsitikinimais ir stereotipais bei neprieštarauja skirti valandą laiko šiai patirčiai. Gyvojoje bibliotekoje Knygos gali ne tik kalbėti, bet ir atsakinėti į skaitytojų klausimus, ir netgi pačios Knygos gali užduoti klausimus bei pasimokyti.

Žmogaus teisių kino festivalis „Ad Hoc: Nepatogus kinas“ – vienintelis dokumentinių filmų žmogaus teisių tema festivalis Baltijos šalyse. Garsūs jo šūkiai: „Gydome abejingumą, netoleranciją ir kitas pavojingas ligas“ arba „Kinas, kuris pakeis tavo gyvenimą“. Skaniai skamba.

Dabar apjunkime visa tai.

Jau šį trečiadienį, spalio 29 dieną, nuo 17 val. kviečiame apsilankyti Gyvojoje bibliotekoje Vilniuje, Šiuolaikinio meno centre (Vokiečių g. 2). Kviečiame laužyti stereotipus, atrasti, suprasti, pažinti, ieškoti, pakeisti, pasidalinti…

Ateik pats/ti ir atsivesk draugus.

Jeigu nori būti tikruoju pokyčiu ir Gyvosios bibliotekos dalimi, rašyk rolandas@incorpore.org ir būk knyga.

Organizatoriai:
Jaunimo centras „In Corpore“
Tolerantiško jaunimo asociacija
Lietuvos žmogaus teisių centras
Žmogaus teisių kino festivalis Ad Hoc: Nepatogus kinas

Šaltinis: Incorpore blogas

Share:

Susiję tekstai: