6 žingsniai padedantys įkurti „Saugios aplinkos“ klubą savo mokykloje

1. Grupės įkūrimas – tam, kad galėtum įkurti „Saugios aplinkos“ klubą savo mokykloje turi susirasti bendraminčių. Idealiu atveju, klubą turėtų sudaryti moksleiviai (-ės), turintys (-čios) kuo skirtingesnes socialines tapatybes (pvz.: tiek merginos, tiek vaikinai, tiek lietuviai, tiek kitų etninių ir tautinių mažumų atstovai, tiek neurodiversiški moksleiviai, tiek neurotipiniai moksleiviai, tiek turintys negalią, tiek jos neturintys, tiek LGBTQAI+ bendruomenės atstovai, tiek ją palaikantys moksleiviai). Pagrindinė taisyklė: kuo spalvingiau – tuo smagiau!

2. Mokytojo(s) – kuratoriaus(-ės) radimas – būtina, kad kiekvienas „Saugios aplinkos“ klubas turėtų savo kuratorių (-ę) – mokytoją ar kitą mokyklos darbuotoją, kuri(s) bus atsakinga(s) už klubo veiklą, palaikys moksleivius ir jų veiklas prieš administraciją ir kitus mokyklos darbuotojus.Susiradai bendraminčių ir klubo kuratorių (-ę)? Puiku, jau gali grupę oficialiai registruoti čia.

3. Susirinkimo planavimas – išsirinkite pirmo susitikimo datą, laiką ir vietą. Kol dar neturite mokyklos administracijos palaikymo, rekomenduojame vietą rinktis ne mokyklos aplinkoje – kavinėje, vieno iš grupės narių namai ar kita Jūsų susitikimams įprasta vieta.

4. Nuspręskite, kokį pirmą veiksmą atliksite, kaip „Saugios aplinkos“ klubas – tai pats svarbiausias ir įdomiausias žingsnis. Nuo šio pirmo Jūsų veiksmo priklausys Jūsų klubo įvaizdis, dėl to gerai apgalvokite, kaip norėtumėte, kad Jus prisimintų.

5. Kreipkitės į mokyklos administraciją – pasidalinkite su mokyklos administracija savo idėjomis dėl klubo veiklos Jūsų mokykloje ir šio klubo reikalingumo problematika. Dažnai mokyklos vadovybė nežino, ką mokykloje patiria socialiai pažeidžiamų grupių atstovai, dėl to gali būti naudinga pasidalinti savo įžvalgomis, kokią diskriminaciją pastebite mokykloje ir ką planuojate dėl to daryti.

6. Įgyvendinkite savo planus – atlikdami klubo veiklas stenkitės, kad „Saugios aplinkos“ klubas mokykloje taptų kuo matomesnis – prisistatykite, pakvieskite kitus moksleivius prisijungti prie klubo ar jo rengiamų veiklų, skleiskite žinią, kad tai saugi vieta visiems moksleiviams.

Kas yra “Saugios aplinkos” klubai?

Kodėl būtent aš turėčiau įsteigti „Saugios aplinkos“ klubą savo mokykloje?

Plačiau paskaityti apie kiekvieno iš 6 žingsnių įvykdymą galite čia arba kreipdamiesi į programos koordinatorę el. paštu info@tja.lt, nurodydami „Dėl Saugios aplinkos klubų”.

Share:

Susiję tekstai: