Tolerantiškas savaitgalis Vilniuje

Tolerantiško jaunimo asociacija

Šį savaitgalį Tolerantiško jaunimo asociacija Lietuvoje paminės Tarptautinę dieną prieš homofobiją ir transfobiją (IDAHO).

Šeštadienį, gegužės 23 d., 13 val. Vilniaus universiteto bibliotekos B3 auditorijoje rengiama diskusija  „Ar homoseksualūs asmenys Lietuvoje diskriminuojami?“. Debatuose dalyvaus ne tik žinomi mokslo ir visuomenių organizacijų atstovai – kandidatė į Europos Parlamentą prof. Marija Aušrinė Pavilionienė, lygių galimybių ekspertas Algis Davidavičius („Naujoji kairė 95“), Žmogaus teisių ekspertė Jolanta Samuolytė, Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis, tačiau ir žinomi homoseksualių santykių kritikai Seimo nario Kazimiero Uokos padėjėjas, Piliečių sąšaukos “Už dorą ir tautą” administratorius Romualdas Repšys, operos solistas, Kriščioniškos bendruomenės “Naujoji karta” pastorius Vaidas Vyšniauskas bei Paulius Peciulevičius, kuris kaip žada atstovaus Patriotinio jaunimo skinų subkultūrą.

Gegužės 23 – 24 d. Tolerantiško jaunimo asociacija vilniečius ir Vilniaus svečius kviečia į nemokamų filmų peržiūrą. Šeštadienį 17 val. kino centre „Skalvija“ visi norintys galės pamatyti filmą „Ji – vaikinas, kurį pažinojau“, o sekmadienio popietė (16 val.) skiriama filmui „Konradai“.

Abu kino filmai nagrinėja problemas su kuriomis susiduria homoseksualūs ir transseksualūs žmonės.

Dokumentinis filmas „Ji – vaikinas, kurį pažinojau“, kurį renginyje pristatys profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė, pasakoja filmo režisierės Gwen Haworth  biografijos faktais paremtą istoriją. Drąsiame, atvirame autobiografiniame filme Gwen pasakoja savo istoriją apie lyties pakeitimą ir paslaptingą žmogaus seksualumo prigimtį. Filme panaudoti pokalbių su artimaisiais, asmeninio archyvo ir šmaikščios animacijos intarpai.

Dramoje „Konradai“ devyniolikmetis jaunuolis Čarlis po mamos mirties nutaria pats rūpintis savo broliu Benu ir atidėti studijas koledže. Atsiribojęs nuo bendraamžių, Čarlis prisiima atsakomybę už savo brolį, tačiau paslapčia vis tiek ilgisi laisvės bei meilės nuotykių. Naujos galimybės atsiveria sutikus charizmatišką klajūną Džordaną Riversą. Jiedu greitai susidraugauja, o vėliau tarp jų užsimezga ir meilė. Prižiūrėdamas Beną ir siekdamas išsaugoti mylimąjį, galiausiai Čarlis yra priverstas padaryti svarbius sprendimus dėl savo brolio ir šeimos ateities.

Prieš ketverius metus universiteto profesoriaus, rašytojo ir homoseksualių žmonių teisių aktyvisto prancūzo Louis-Georges Tin iniciatyva gegužės 17 diena buvo paskelbta Tarptautine diena prieš homofobiją ir transfobiją (IDAHO). Nuo tada šimtai LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) asociacijų pusšimtyje šalių IDAHO dienos proga ieško galimybių paskatinti visuomenę kovoti už LGBT žmonių teises. Ši šventė tapo sava ne tik žmogaus teisių aktyvistams – dieną prieš homofobiją ir transfobiją oficialiai pripažįsta vis daugiau valstybių, provincijų, regionų ir miestų.

Šiais metais dieną prieš homofobiją ir transfobiją Vilniuje paminėti nuspręsta ne gegužės 17 d., bet savaite vėliau dėl Rygoje įvykusio renginio „Baltic Pride“, kurį organizavo TJA ir LGL (Lietuva), Mozaika (Latvija) ir EGN (Estija).


Tolerantiško jaunimo asociacijos infomracija

Share:

Susiję tekstai: