Atviras laiškas Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybėms

Šiandien minėdami Tarptautinę dieną prieš homofobiją, mes, žmogaus teisių organizacijų, gėjų, lesbiečių, transseksualų ir biseksualų bendruomenių (LGBT) Baltijos šalyse atstovai, kreipiamės į savo vyriausybes, ragindami,  kad būtų imtasi reikiamų priemonių, kurios pagerintų kitos lytinės orientacijos ir  lytinės tapatybės žmonių padėtį mūsų šalyse.

 

 

Šiuo metu LGBT bendruomenės nariai  Baltijos šalyse neturi galimybės legaliai kurti šeimos. Daugelis slepia savo tapatybę, nes bijo būti diskriminuojami, patirti lytinį  priekabiavimą  ar  būti smerkiami.  Kai prieš Baltijos šalių LGBT eiseną Rygoje buvo mėginama eiseną uždrausti, politikai tylėjo ir mes nesulaukėme savo vyriausybių paramos.

 

Baltijos šalių LGBT  eisenos dalyviai  vis  dar yra verčiami naudotis savo teise į susirinkimus ir žodžio laisvę,  saugomi didelių policijos būrių, kurie sergsti eisenos dalyvius nuo agresyvių demonstracijos priešininkų. Vis dar nepaisoma to, kad LGBT bendruomenė patiria socialinę atskirtį.

 

Mes raginame savo vyriausybes imtis šių priemonių taisant lytinių mažumų padėtį mūsų valstybėse:

 

• inicijuoti arba tęsti tos pačios lyties asmenų partnerystės įstatymo priėmimą;
• peržiūrėti dabartinius teisės aktus, kurie draudžia nusikaltimus neapykantos pagrindu ir neapykantą kurstančias kalbas; specialiai įterpiant į įstatymus homofobiškos ir transfobiškos prievartos motyvus kaip sunkinančias aplinkybes;
•  į teisinę nacionalinę sistemą įterpti visus Europos Sąjungos horizontalios antidiskriminacijos direktyvos projekto aspektus;
• sukurti lyčių įvairovės ir lyčių nediskriminavimo  švietimo politiką;
• pradėti šviesti Baltijos šalių visuomenes lyčių įvairovės ir lyčių nediskriminavimo klausimais.

 

Kai šių priemonių įgyvendinimas bus pradėtas, Lietuvos, Latvijos ir Estijos vyriausybės parodys, jog jos tikrai realizuoja demokratines, nediskriminavimo nuostatas ir siekia pagerinti LGBT bendruomenės gyvenimo kokybę Baltijos šalyse bei mūsų tautų gerovę.

 

LGBT ir jų draugų „Mozaika“ sąjunga
Lietuvos Gėjų Lyga
Estijos LGBT Jaunimas
Tolerantiško Jaunimo Asociacija

Share:

Susiję tekstai: