Lietuvoje 11-oji TJA stovykla dūzgė tarp aukštų Kulautuvos pušų

Diskusija apie 'Atsivėrimą' (Coming out)

Šių metų TJA stovykla „Kitoks, bet savas“ vyko prie Nemuno vingio, žaliame Kulautuvos kurorte. Pirmąjį rugpjūčio savaitgalį į Poilsio gatvę suvažiavo keliasdešimt įvairaus amžiaus ir įvairių patirčių žmonių iš visos Lietuvos. „Energija liejosi per kraštus ir nuo juoko bei žaidimų naktimis buvo neįmanoma užmigti“, – įspūdžiais dalinosi stovyklos organizatorė Gerda.

Tačiau dienomis aktyvus poilsis buvo derinamas su informatyviais pranešimais ir neformalaus ugdymo užsiėmimais. Stovyklos dalyviai sužinojo apie įvairovę, kurią slepia akronimas LGBTQI, kalbėjo apie stereotipus, klausėsi pranešimų apie kolektyvinę Lietuvos LGBTQI bendruomenės tapatybę, biseksualių žmonių problemas ir diskutavo apie seksualinės orientacijos atskleidimo (coming out) sunkumus bei galimą naudą.

Tarpuose tarp rimtų temų stovyklautojams netrūko žaidimų ir pramogų, kurių tikslas buvo padėti lengviau susipažinti, susiburti komandinei veiklai ir galbūt paskatinti prisijungti prie socialinio aktyvizmo.

Įsigilinti į stovykloje nagrinėtus klausimus – kurių pagrindinė tema šiemet buvo siekis „būti savimi“ – padėjo vakarais rodyti filmai: „Prayers for Bobby“, istorija apie sunkiai su sūnaus homoseksualumu susitaikymą radusią motiną; dokumentinis filmas apie Ugandos LGBT aktyvistų kovą vienoje homofobiškiausių pasaulio valstybių „The Kuchus of Uganda“; bei nepaprastai linksma „Simpsonų“ serija (8 sezonas, 15 serija).

„Vis dar esama nepaprastai daug stereotipų apie seksualines mažumas, net ir tarp pačių joms priklausančių žmonių. Gėjai neretai nesupranta lesbiečių, abi grupės kreivai žiūri į biseksualus ir visi kartais labai nepalankiai vertina transseksualus, – kalbėjo stovykloje dalyvavęs Artūras Rudomanskis. – Kad galėtume efektyviau ginti savo teises, turime neleisti stereotipams skaldyti LGBT bendruomenės. Toks ir yra vienas iš TJA stovyklų tikslų – suvesti draugėn skirtingus žmones ir leisti jiems geriau vieniems kitus pažinti“.

TJA dėkoja visiems Kulautuvoje stovyklavusiems savo draugams bei renginio organizatoriams už smagų ir produktyvų savaitgalį, kuris, tikimės, paskatins daugiau žmonių prisijungti prie asociacijos iniciatyvų.

Parengė Justinas ir Artūras

Akimirkos:

Share:

Susiję tekstai: