Įvyko 13-oji TJA stovykla „Kitoks, bet savas“

Cha cha cha Cha cha cha

 

Smagu prisiminti praėjusį savaitgalį, kai dalyvavome Tolerantiško jaunimo asociacijos 13-oje „Kitoks, bet savas“ stovykloje. Tie šilti ir mieli žmonės bei daug prasmingų užsiėmimų atrodo buvo tokie trumpi ir truko tik rugpjūčio 23-25 dienomis. Stovykla šį kartą buvo surengta vaizdingoje vietovėje, jaukioje medžiais ir ežeru apsuptoje sodyboje Ignalinos rajone.

 

Stovykloje vykusių užsiėmimų metu gilintasi į savanorytę, ir kaip atrasti savyje savanorį.

Jau penktadienio vakarą susikūrus taisykles ir susiskirsčius į komandas, žaidimų bei įvairių užduočių forma vyko dalyvių susipažinimas.

 

Taisyklių kūrima

 

Turiningą šeštadienį praleidome nagrinėdami socialines situacijas, aktyviai diskutuodami, klausydami, sekdami bei vaidindami. Vardydami savanoriškos veiklos principus, ieškojome teikiamos naudos asmeniui, organizacijai ir visuomenei.

R.Kuodytė-Kazielienė veda užsiėmimą

 

Žvelgiant istoriškai pagalba kitam buvo toks natūralus reiškinys, kad niekas į tai nekreipė ypatingo dėmesio. Tačiau XX a. antrąją pusę galima laikyti savanoriškos veiklos, kaip socialinio fenomeno, atradimo laiku. 1950 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose pirmą kartą buvo atkreiptas visuomenės dėmesys į savanorystę. Grupinių diskusijų metu galima buvo išgirsti, kad savanoriška veikla yra labai paplitusi ir į ją daug investuojama senąsias demokratijos tradicijas turinčiose šalyse. Lietuva yra naujai demokratinę sistemą kurianti valstybė, todėl savanoriška veikla, kad ir sparčiai besivejanti kitas demokratines valstybes, vis dėlto dar daug kur reikalauja dėmesio ir ieško savo nišos bei pripažinimo visuomenėje.

 

Savanorystė

 

„Žmogaus teisių srityje Lietuvoje be savanoriškos veiklos neišsiverčiama. O kol Lietuvos visuomenės sąmonėje supratimas apie žmogaus teises stipriau neišjudėjo nuo nedemokratiškų tarybinių laikų, tai gyvename labai pavojingomis sąlygomis. Tokiomis pavojingomis, kad jei nutikus tokiai nelaimei po kurios sugriūtų Europos Sąjunga, neilgai trukus turėtume pamiršti tokią žmogaus teisių apsaugą, kurią šiandien mums garantuoja ES “ – teigė Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

 

Šokiai pokiai...

 

Rimtas diskusijas nuolat papildydavome smagiais žaidimais, kurie ne tik prablaškydavo nuo susikaupimo, tačiau ir dar labiau padėjo sukurti geresnę atmosferą.

 

Paskutinės akimirkos lauke...

 

Visą savaitgalį oras buvęs puikus išskyrus naktį, šaltukas vijo į pirtį. Dienomis džiaugėmės išlendančia saule, nes dalį laiko leidome lauke.

Tarpkultūrinis vakaras pateikė staigmenų

 

Į TJA stovyklą susirinko, čia susipažino daug naujų žmonių, iš įvairių Lietuvos vietovių. Tikimės, jog ir ateityje, bendri darbai ir idėjos visus burs ir suartins.

 

Tai jau tryliktoji TJA rengiama vasaros stovykla ir norinčiųjų į ją patekti buvę tikrai daug, į sodybą važiuota perpildytais automobiliais. Jei šįkart nesudalyvavote – nenusiminkite – ateinančią vasarą bus organizuojama dar viena stovykla.

 

Tam, kad užsitikrintume sau vietą tapkite TJA savanoriais, o pradėti galima nuo mažų žingsnelių, ateiti, bendrauti, tapti nariu.

 

Jei smalsu apsilankykite ir tapkite Tolerantiško jaunimo asociacijos facebook draugais.

 

Daugiau šios TJA stovyklos nuotraukų rasite čia.

 

 

Ieva, Tolerantiško jaunimo asociacija

Share:

Susiję tekstai: