TJA pasisakė prieš saviraiškos laisvės ribojimus

Lapkričio 5 d. TJA, vykdydama projektą „Draugiškos visuomenės skatinimas stiprinant NVO vaidmenį“ir bendradarbiaudama su Seimo nare prof. M. A. Pavilioniene LR Seime surengė spaudos konferencija „Kodėl demokratinėje valstybėje esame dar vis verčiami ginti demokratinius principus?“ Joje aptartos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo netinkamo taikymo neigiamos pasekmės ir cenzūros apraiškos Lietuvoje.

Spaudos konferencijoje visuomenė informuota, kad Vilniaus miesto apylinkės teismui apskųstas Lietuvos edukologijos universiteto sprendimas nustoti platinti Neringos Dangvydės pasakų knygą „Gintarinė širdis“, kurioje tarp kitų istorijų dviejose kalbama apie homoseksualias poras. Knygos „Gintarinė širdis“ autorei teisme atstovaujantis Tolerantiško jaunimo asociacijos projekto „Draugiškos visuomenės skatinimas stiprinant NVO vaidmenį“ teisininkas Aivaras Žilvinskas pasakojo, kad NVO sektorius ir fiziniai asmenys turi eikvoti resursus, kad valstybėje būtų atkovotos teises, kurios jau ir šiandien yra įtvirtintos Konstitucijoje, kituose teisės aktuose.

Spaudos konferencijoje Neringa Dangvydė, pasakų knygos „Gintarinė širdis“ autorė, apgailestavo, kad dėl cenzūros knygos platinimas sustabdytas ir pasakė: „Mano tikslas dabar – ne vien grąžinti konkrečią knygą į knygynus ir bibliotekas, bet pasiekti, kad tokio pobūdžio literatūra nebūtų nepagrįstai laikoma žalinga nepilnamečiams“.

Seimo narė Marija Aušrinė Pavilionienė teigė: „Lapkričio 1 ir 2 d. katalikiškoji Lietuva prisiminė visus mirusiuosius. Pagarbiai buvo lankomi visų išėjusiųjų kapai. Išėjusieji buvo pagerbti vienodai, nes mirtis sulygina visus žmones. Tačiau gyvenant pamirštama, kad žmogaus vidinis pasaulis, jo sveikata yra trapūs dalykai. Visiems žmonėms nerodoma vienoda meilė ir pagarba.“

Tolerantiško Jaunimo Asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis pabrėžė, kad pamirštama, jog tose pačiose mokyklose mokosi ir moksleiviai, kurie yra homoseksualūs, biseksualūs. O viešojoje erdvėje formuojamos neigiamos nuostatos apie homoseksualumą, patyčių kultūra žaloja tokių mokinių sveikatą. Artūras Rudomanskis telefonu pakalbino moksleivę Eveliną, kuri, būdama homoseksuali, patyrė ir vis dar patiria neigiamą aplinkinių reakciją. TV reportažą apie tai žiūrėti čia:

TJA teisininkas A. Žilvinskas teisme rašytojai N. Dangvydei atstovauja vykdydamas projektą Draugiškos visuomenės skatinimas stiprinant NVO vaidmenį“, finansuojamą Europos ekonominės erdvės finansinio mechanizmo Nevyriausybinių organizacijų programos lėšomis. Projekte numatyta vesti dvi strateginės reikšmės bylas, kurios padės susiformuoti palankesnei teisinei aplinkai Lietuvoje.

Share:

Susiję tekstai: