Diskusija „Kada Lietuvoje turėsime reprodukcinių ir seksualinių teisių judėjimą?”

Pirmoji Tolerantiško jaunimo asociacijos akademinė vasaros mokykla „Lyčių studijos ir aktyvizmas Vakaruose ir posovietinėse šalyse: teorijos, praktikos, formos“ (LYSA) kartu su Vilniaus LGBT+ filmų festivaliu „Kreivės“ kviečia į dokumentinio filmo apie AIDS aktyvizmo pradžią JAV “United in Anger: A History of ACT UP” peržiūrą ir diskusiją apie reprodukcinės ir seksualinės sveikatos padėtį Lietuvoje.

Lietuvoje lytiškai plintančiomis infekcijomis užsikrečia vis daugiau jauno amžiaus žmonių, užsikrėtusiųjų ŽIV skaičius taip pat kasmet didėja. Vis dėlto, iki šiol imamasi mažai konkrečių veiksmų šiai problemai spręsti ir neturima aiškios vizijos valstybiniu mastu, kaip tai reikėtų daryti. Atvirkščiai, priemonės ir programos, kurios galėtų prisidėti prie situacijos gerinimo – nauja lytinio švietimo programa, ŽIV/AIDS ir lytiškai plintančių infekcijų profilaktikos ir kontrolės 2015–2017 metų priemonių planas yra rengiami labai ilgai ir svarstomi mažai konsultuojantis su visuomene.

Anot diskusijoje dalyvausiančio Tolerantiško Jaunimo Asociacijos nario Mindaugo Kluonio, sunku tikėtis, kad Lietuvoje lytinis ugdymas artimoje ateityje galėtų būti kokybiškesnis: „Švietimo ir mokslo ministerijos sudarytos darbo grupės lytinio ugdymo programai rengti projekte tiesiogiai nurodoma, kad kalbėjimas pamokose apie apsisaugojimo priemones ir lytiškai plintančias ligas nepriimtinas, o pasiūlymas, kad moksleiviams pateikiama informacija turi būti moksliškai pagrįsta, atmetamas kaip perteklinis. Vietoje žinių suteikimo, programa siūlo „reflektuoti giliąsias, religijų apmąstomas gyvenimo tiesas“. Po tokio lytinio „ugdymo“ nestebina, kad moksleiviai baigę mokyklą nežino nei apie lytiškai plintančias ligas, nei apie šeimos planavimo būdus.“

Kita diskutantė, Koalicijos „Galiu gyventi“ administracijos direktorė Jurgita Poškevičiūtė sako, kad valstybės institucijos planuodamos atsaką į ŽIV/AIDS vis dar linkę užmerkti akis prieš „negražiai skambančias“ problemas, ypač kai šios paliečia mažiau matomas mūsų visuomenės grupes: seksualines paslaugas teikiančius asmenis, švirkščiamuosius narkotikus vartojančius asmenis, vyrus, turinčius lytinių santykių su vyrais, ŽIV infekuotų asmenų lytinius partnerius: „Yrara žinoma, kokios priemonės mažina riziką ir jas įgyvendinti nėra nei brangu, nei sudėtinga. Tuo tarpu dauguma valstybės planuojamų priemonių nukreiptos į visai kitas, populiaresnes, visuomenės grupes.“

Diskusijoje „Kada Lietuvoje turėsime reprodukcinių ir seksualinių teisių judėjimą?“ taip pat dalyvaus publicistas ir žmogaus teisių aktyvistas Donatas Paulauskas bei demografė Vaida Tretjakova iš LYSA. Diskusiją moderuos VŠĮ „Psichikos sveikatos perspektyvos“ direktorė Karilė Levickaitė. Renginys vyks rugpjūčio 26 d., 17.10 val. Kino centre „Skalvija“, A. Goštauto g. 2/15, Vilnius.

Visuomenė kviečiama ir į kitus vasaros mokykla LYSA renginius:

Rugpjūčio 22 d., 19 val., baro „Artistai“ kiemelis, šv. Kazimiero g. 3, Vilnius, susitikimas su filmo „Sangailės vasara“ režisiere Alante Kavaite.

Rugpjūčio 24 d., 9 val., LR Seimas, Konstitucijos salė, Gedimino pr. 53, Vilnius (1-ieji Seimo rūmai), įžanginė vasaros mokyklos LYSA konferencija Lyčių studijos ir sąveikinis požiūris marginalizuotų visuomenės grupių advokacijoje. Būtina išankstinė registracija! Registruotis galite užpildę šią formą https://goo.gl/ZrVd63

Rugpjūčio 25 d., 11 val. Tarptautinis queer ir feministinis bendradarbiavimas: ar įmanomas globalus solidarumas? Lektorės dr. Katharina Wiedlack ir Mash Neufeld (Austrija). Lietuvos žydų bendruomenė, Pylimo g. 4, Vilnius, Baltoji salė, I a.

Rugpjūčio 26 d., 9 val.  Socialinių judėjimų „NVO’izacija“ neoliberalioje Europos Sąjungoje ir galimos išeitys, lektorė dr. Monica Obreja (Rumunija). Lietuvos žydų bendruomenė, Pylimo g. 4, Vilnius, Baltoji salė, I a.

Rugpjūčio 27 d., 9 val. Trans * aktyvizmas, judėjimai ir teorijos: kodėl ir kaip trans* klausimai yra susiję su visais. Lektorės dr. Katharina Wiedlack ir Mash Neufeld (Austrija). Lietuvos žydų bendruomenė, Pylimo g. 4, Vilnius, Baltoji salė, I a.

Share:

Susiję tekstai: