TJA pareiškimas dėl padėties Ugandoje

Ugandoje ir Nigerijoje priimti įstatymai, paminantys žmogaus teises, pagal kuriuos asmenims už homoseksualius santykius gresia įkalinimas iki gyvos galvos, o asmenims, nepranešantiems apie jiems žinomus homoseksualius žmones ar nesmerkiantiems homoseksualumo – griežtos bausmės. Šie įstatymai jau taikomi Nigerijoje, netrukus homoseksualių ir juos palaikančių asmenų genocidas turėtų prasidėti ir Ugandoje.

Tarptautinė bendruomenė į Nigerijos ir Ugandos įstatymų pakeitimus reagavo smerkiančiais pareiškimais, JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, kad Ugandos įstatymas yra „žingsnis atgal“, kuris apsunkins santykius su Kampala. Pietų Afrikos Respublikos (PAR) Nobelio taikos premijos laureatas Desmondas Tutu sekmadienį pareiškė, kad Ugandos įstatymas primena nacių ir apartheido režimų bandymus „įstatymais uždrausti meilę“. Norvegijos, Olandijos ir Danijos vyriausybės sustabdė paramos teikimą Ugandai. James Dornan, Škotijos parlamento narys, kreipėsi į Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministrą su siūlymu suteikti prieglobstį 200 homoseksualių asmenų, kurių sąrašas buvo išspausdintas viename Ugandos laikraštyje ir tuo sukėlė realų pavojų tiems žmonėms. Nigerijos ir Ugandos genocidinius įstatymus pasmerkė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki Moonas, Europos Sąjungos pareigūnai.

Kodėl tyli mūsų politikai? Ar tik todėl, kad Uganda ir Nigerija labai toli ir Lietuva neturi ten kiek nors reikšmingų interesų? Tačiau žmogaus teisės ir teisingumas apskritai yra esminis Lietuvos interesas. Lietuvos buvimas ES ir NATO nare reiškia visų pirma ne dosnias dotacijas, o priklausymą civilizuotų valstybių klubui, kur gerbiamos žmogaus teisės ir galioja teisės viršenybės principai.

„Nereagavimas į tokio mąsto žmogaus teisių pažeidimus primena tylų pritarimą ir mentalinį artumą Ugandai. Lietuvos politikų, pareigūnų išreikšta pozicija, būtų pagarbos vertas žingsnis demokratiniame pasaulyje ir pačios valstybės pozicija bei žinia piliečiams, kad žmogaus teisės yra saugomos šioje šalyje,“ – teigia Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Asociacija smerkia Nigerijos ir Ugandos politikų veiksmus ir laiko, tokių įstatymų priėmimą nusikaltimais žmogiškumui bei per brangiai kainuojančiu populizmu reitingams rinkimų metu pasikelti.

Asociacijos jaunimas taip pat kviečia Lietuvos žiniasklaidą kelti šią problematiką viešojoje erdvėje, o Lietuvos politikus pasmerkti Nigerijos ir Ugandos veiksmus ir drąsiai išreikšti savo poziciją dėl LGBT asmenų masinio persekiojimo Afrikoje.

Kontaktinis asmuo:
Artūras Rudomanskis
Tolerantiško jaunimo asociacija
valdybos pirmininkas
+370 683 04748
arturas@tja.lt
tja.lt

Share:

Susiję tekstai: