TJA: „Respublika“ pripažinta skleidusi dezinformaciją

Viešosios informacijos rengėjas UAB „Respublikos leidiniai“ pripažinti skleidę melagingą ir šališką informaciją. Tokį sprendimą priėmė Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė reaguodama į Tolerantiško jaunimo asociacijos skundą.

Asociacija dar metų pradžioje kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektorę siekdama užkirsti kelią skleidžiamai dezinformacijai. 2013 m. gruodžio 3 d. žinių portale „Respublika.lt“ buvo paskelbtas žurnalistės Olavos Strikulienės straipsnis „Mūsų europarlamentarai išprotėjo“, kuris Tolerantiško jaunimo asociacijos teigimu pažeidžia Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnį draudžiantį melagingos informacijos platinimą.

Žiniasklaidos grupę apskundusi Asociacija nurodė, kad straipsnyje sąmoningai viešai paskleista melaginga informacija apie Europos Parlamento narės Edite Estrelos parengtą pranešimą „Dėl lytinės ir reprodukcinės sveikatos ir teisių“. Žurnalistų etikos inspektorė atlikusi tyrimą nustatė, kad žurnalistė O. Strikulienė savo teiginiuose, kad neva portugalės socialistės Editos Estrelos rezoliucijoje „<…> vaikai iki 4 metų informuojami, koks džiaugsmas yra liesti savo lyties organus“, taip pat kad „<…>masturbacija ankstyvoje kūdikystėje prisideda prie lytinio švietimo“, ir kt. paskelbė neteisingą informaciją ir pažeidė Visuomenės informavimo įstatymą, kuriame yra reikalavimas viešąją informaciją visuomenės informavimo priemonėse pateikti teisingai, tiksliai ir nešališkai.

„Keista, kad net ir tyrimo metu UAB „Respublikos leidiniai“ atstovai atsakydami teigė, kad neva rėmėsi „pirminiu rezoliucijos variantu“, kuris buvo paskelbtas tradicinės religinės bendruomenės „Lietuvos šeimos centras“ puslapyje. Tyrimo eigoje paaiškėjo, kad tai buvo melas. Dar blogiau yra tai, kad žurnalistė Olava Strikulienė teigė, kad publikaciją rašė, nes tas pats Lietuvos šeimos centras savo svetainėje ir per dienraštį „Bernardinai“ ragino žmones kreiptis į Lietuvos parlamentarus, jog šie balsuotų prieš Edite Estrelos rezoliuciją. Tokiu atveju Olava Strikulienė savo straipsniu ir jame skleidžiama dezinformaciją neleistinai siekė daryti spaudimą Europos parlamentarams iš Lietuvos“ – teigia Tolerantiško jaunimo adociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Tolerantiško jaunimo asociacija – organizacija, vienijanti per 300 narių. Jos tikslas – skatinti pagarbą žmogui ir jo teisėms, vienyti gyventojus veiklai prieš visų rūšių diskriminaciją.

 

Kontaktinis asmuo:

Artūras Rudomanskis

Tolerantiško Jaunimo Asociacija

valdybos pirmininkas

+370 683 04748

arturas@tja.lt

tja.lt

Share:

Susiję tekstai: