„Gintarinė širdis” nominuota žodžio laisvės apdovanojimui. Kviečiame balsuoti!!!

Cenzūruota knyga, kuriai sugrįžti pas skaitytojus padėjo ir Tolerantiško Jaunimo Asociacija, nominuota apdovanojimui už žodžio laisvės ir saviraiškos stiprinimą Lietuvoje.

Filmų festivalio „Nepatogus kinas” nominacijos sulaukė jau beveik dvejus metus besitęsianti knygos „Gintarinė širdis“ istorija. Neringos Dangvydės pasakos, kuriose pavaizduotos įvairios visuomenės paribiuose gyvenančios grupės – neįgalieji, romai, homoseksualūs asmenys – pavadintos homoseksualizmo propaganda ir kenksmingomis vaikams iki keturiolikos metų. N. Dangvydė sako, jog keista, kad laisvoje Lietuvoje laisvą žodį vis dar bandoma įsprausti į rėmus, kuriuose patogu išlaikyti ir valdyti nemąstančią visuomenę: „Mano paauglystės metai sutapo su artėjančia Nepriklausomybe, kai kova už sąžinės ir tikėjimo laisvę dar nebuvo virtusi įtakingų katalikų bažnyčios atstovų diktatūra. Buvau idealistė ir tikėjau, kad mūsų mažoje šalyje nė vienas balsas nebus tildomas. Ypač ‒ meno erdvėje. Keleri pastarieji metai parodė ką kita“, – rašo rašytoja ir vaikų literatūros ekspertė.

2014 m. kovos mėnesį Lietuvos edukologijos universitetas (LEU), išleidęs knygą, pats ją išėmė iš prekybos pasakas įvardijęs „anagažuota homoseksualizmo propaganda”. Autorei kartu su TJA ir kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis bei nepriklausomais teisininkais pradėjus teismo procesą, LEU grąžino knygą į prekybą, paženklinęs ją lipduku „N-14”. Šiuo metu tebevyksta teisminis procesas dėl diskriminacinio draudimo ir leidinio grąžinimo į knygynus be skaitytojų amžių ribojančio ženklo. Neringa Dangvydė kartu su keturiomis nevyriausybinėmis organizacijomis iš naujo išleido pasakų rinkinį ir jį platina be auditorijos amžių ribojančių ženklų, o „Gintarinės širdies“ istorija privertė visuomenę iš naujo susimąstyti apie cenzūros egzistavimą Lietuvoje.

Kviečiame palaikyti Neringą ir „Gintarinę širdį”!!! Balsuokite ir paraginkite socialiniuose tinkluose balsuoti savo draugus bei kolegas, kad informacija apie LGBT daugiau niekada nebebūtų ribojama.

Balsuoti galite čia: http://nepatoguskinas.lt/bendruomene/apdovanojimas/#

Share:

Susiję tekstai: