Siekiame „apraminti” neapykantos skleidėjus

Tolerantiško Jaunimo Asociaciją jau kuris laikas gauna asmenų nusiskundimus ir informaciją apie jų pašto dėžutes pasiekusius laiškus, kurie išsiųsti VšĮ Krikščioniškos kultūros instituto. Juose sudaromas ypač neigiamas homoseksualių asmenų kaip socialinės grupės įvaizdis, raginama vienytis siekiant užkirsti šiems asmenims dėl jų seksualinės orientacijos lygiomis teisėmis pasinaudoti teise į surinkimų laisvę.

Visą 2018 m. rudenį įvairiuose Lietuvos miestuose buvo plačiai siunčiami lankstinukai (peticijos), taip pat skelbiama ir platinama informacija internetu, kurioje raginama: „pasirašyti peticiją, kad sustabdytume homoseksualų eitynes vaikų lankomose vietose neleisti rengti Lietuvos gėjų lygos organizuojamų eitynių, (…), Vilniaus centre ar kitoje nepilnamečių lankomoje vietoje arba apskritai jas atšaukti.“

Pažymėtina, kad homoseksualūs ir transseksualūs asmenys sudaro socialines grupes, kurios ypač dažnai kenčia nuo neapykantos nusikaltimų, ir ne tik Lietuvoje. Dėl to įstatymai ir numato specialų pagrindą (lyties, seksualinės orientacijos) šioms grupėms apsaugoti.

„Rinkodaros tikslais siekdamas sukaupti žmonių asmens duomenis VšĮ Krikščioniškosios kultūros institutas platina laiškus, skleidžiančius melagingą informaciją. Jie taip siekia palaužti, įbauginti ir kontroliuoti vaikų gyvenimus ir kurstyti neapykantą” – teigia Tolerantiško Jaunimo Asociacijos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Atkreiptinas dėmesys, kad tokio masiško dezinformavimo ir neapykantos skleidimo nukenčia visų pirma pati pažeidžiamiausia visuomenės dalis – vaikai, kuriuos irgi per paštą pasiekia šie laiškai, kurių normali raida ir socialiniai santykiai yra sutrikdomi skleidžiant jiems melą ir neapykantą kurstančias žinias. Ypač dėl to nukenčia tie, kurie patys yra neheteroseksualūs – jie patiria ypatingą psichologinę traumą, socialinę atskirtį, skatinamas jų polinkis į savižudybę.

Prokuratūra pagal savo funkcijas ne tik tiria nusikalstamas veikas, bet ir gina viešąjį interesą. Kadangi dezinformacijos, neapykantos kurstymo epizodai yra nevienkartiniai, sisteminiai, išplitę visoje Lietuvos teritorijoje, Tolerantiško Jaunimo Asociacija su grupe asmenų kreipiasi į Lietuvos generalinę prokuratūrą ir prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl VšĮ Krikščioniškosios kultūros instituto ir jos atstovų galimai nusikalstamų veikų.

Toleratiško Jaunimo Asociacijos informacija

Iliustracijoje panaudota panaudota N.Vaškevičiaus perdirbtas logotipas.

Share:

Susiję tekstai: