IŠ SPINTOS

Kuo skiriasi geri ir blogi gėjai? Ar buvo įmanoma numatyti neapykantos kalbos fenomeną? Kodėl pirmieji LGBTQ+  žurnalai buvo N18? Ką galima rasti queer archyve? Šiuos ir daug kitų klausimų kelia Tolerantiško jaunimo asociacijos savanorių tinklalaidė „Iš Spintos“.

Spintoje dulkantys klausimai arba kodėl jaunam žmogui verta sėsti prie mikrofono?

Kaip dažnai spręsdami jaunimui svarbius klausimus konsultuojamės su jais? Kiek iš tiesų jaunam žmogui svarbių klausimų yra paliečiami? Kol valstybės institucijos bando iš mirties taško pajudinti vieną ar du klausimus, visa eilė jų toliau laukia, kada ateis jų laikas.

„Jaunimui atsibodo laukti. Mums džiugu, kad Lietuvoje pagaliau yra daugiau kalbama apie partnerystės įstatymą, bet LGBTQ+  jaunimui Lietuvoje rūpi daugybė kitų klausimų, kurie visiškai nesulaukia dėmesio – LGBT+ jaunimo santykiai su tėvais, homofobija mokyklose, trans žmonių problemos Lietuvoje. Projekto idėja kilo iš tam tikros frustracijos – tiek daug svarbių temų, kurios dulka užkištos spintoje. Na, tai mes jas ištrauksime tada patys“,  – teigia tinklalaidžių rengimą koordinuojanti savanorė Kornelija.

Tikslas:

Suteikti jauniems LGBTQ+ žmonėms įrankį nagrinėti jiems aktualius klausimus, paskatinti savanorystę ir įvairių kultūrų pažinimą ir tolerancijos sklaidą

Uždaviniai ir veiklos:

1. Sukurti informacinių tinklalaidžių ciklą žmogaus teisių temomis 2. Iškomunikuoti visuomenei pasiektus programos rezultatus

1.1. Sukurti tinklalaidės epizodų scenarijų.

1.2. Surasti pašnekovus tinklalaidėms.

1.3. Įrašyti tinklalaidės epizodus.

1.4. Atlikti post production darbus.

2. Iškomunikuoti visuomenei pasiektus programos rezultatus

2.1. Viešinimo kampanija socialinėse medijose.

2.2. Lipdukų parengimas ir platinimas.

Ir visose etapuose mokytis bei prisidėti prie Tolerantiško jaunimo Asociacijos galimybių  plėtojimo ir institucinio stiprinimo skatinti jaunų žmonių aktyvų dalyvavimą visuomeninėje veikloje.

Projekto biudžetas 3750 Eur, iš kurių 1125 Eur asociacijos indėlis.

Projekto tinklalaidės

Projekto metu sukurtų tinklalaidžių galite pasiklausyti Tolerantiško jaunimo asociacijos YouTube paskyroje:

,,Aš dabar esu čia ir to gana”,- viena iš queer archyvo kūrėjų, aktyvistė, istorikė Viktorija Kolbešnikova neslepia, kad įrodinėti savo buvimą istoriškai jei neatrodo būtina, bet pripažįsta, kad toks archyvas yra būdas kalbėti apie šį istorijos puslapį. Viktorija pasidalino, ką apie valstybės institucijų požiūrį jai atskleidė jos aktyvizmo patirtis ir kodėl norintiems užsiimti aktyvizmu reikia gerai įvertinti savo galimybes.

Stori, blizgūs žurnalai – kodėl Lietuvoje negalime tokių turėti? Kviečiame pasiklausyti pokalbio su Nacionalinės LGBT+ teisių organizacijos ,,Lietuvos gėjų lygos” bendraįkūrėju Eduardu Platovu. Su juo kalbėjomės apie vieną pirmųjų lietuviškų LGBTQ+ bendruomenei skirtų leidinių – žurnalą ,,Amsterdamas”: jo gimimo istoriją ir iššūkius jį kuriant. Kodėl buvo reikalingas leidimas jį spausdinti? Kaip jis prisidėjo prie Vilniaus naktinio gyvenimo kūrimo? Ir ką netikėto Amsterdamas atskleidžia apie to meto LGBTQ+ bendruomenę Lietuvoje?
,,Nulaužimų iš programišių buvo bandoma labai daug. Ir eidavo srautai nuolatiniai. Vieną kartą netgi pavyko pačioj pradžioj nulaužti keletą straipsnių, buvo ištrinta. Pavyko atsekti, kadangi mes patys programuotojai, kas tai padarė, bet jokių teisinių pasekmių nebuvo tuo metu.” Antano Jazavitu su bendraminčiais gūdžiais devyniasdešimtaisiais įkurtas Gayline.lt neretam Lietuviui buvo pirmoji pažintis su LGBTQ+ bendruomene. O LGBTQ+ asmeniui – galimybė pajusti: jis nėra vienas. Technologijos keičia internetą – kartu su Antanu kalbėjomės, kaip Gayline’ui pavyko prie jų prisitaikyti ir kas lėmė, kad neapykantos kalba tapo tokiu rimtu iššūkiu.
Mums labai džiugu pristatyti pirmąjį savo pašnekovą, Nacionalinės LGBT teisių asociacijos LGL vadovą Vladimirą Simonko, su kuriuo kalbėjomės apie tai, ką reiškia būti LGBT aktyvistų laukiniais 90-siais, aktyvizmo kainą ir kaip muzika prisidėjo prie LGL įkūrimo. Linkime įdomaus pokalbio. Kviečiame pasiklausyti pirmojo TJA savanorių projekto Iš Spintos tinklalaidės epizodo. Projektas tikslas – suteikti platforma jauniems žmonėms kelti jiems svarbius klausimus apie žmogaus teises, dalintis savo patirtimi, išgirsti kitus ir būti išgirstiems. Projektą remią Vilniaus m. savivaldybė. Labai lauksime jūsų komentarų ir pasiūlymų komentarų skiltyje, taip pat TJA paskyrose Facebook ir Instagram platformose. Prenumeruokite ir dalinkitės su tais, kuriems būtų idomu mus išgirsti. Netrukus pakviesime jus pasiklausyti ir kitų tinklalaidės epizodų.

Projektas įgyvendintas parėmus Vilniaus m. savivaldybei.

Share:

Susiję tekstai: