Tolerantiško jaunimo asociacija ragina Seimą nedelsiant ištaisyti „klaidą“

Seimui neuždraudus diskriminacijos dėl seksualinės orientacijos iki rudens sesijos pabaigos, Tolerantiško jaunimo asociacija kreipsis į Europos Komisiją, prašydama pradėti procedūrą prieš Lietuvą dėl Europos Sąjungos teisės pažeidimo.

Tarptautinės žmogaus teisių dienos išvakarėse Tolerantiško jaunimo asociacija dar kartą priminė Seimui, Vyriausybei ir Prezidentei, jog Seimo spalio mėnesį priimto Visuomenės informavimo įstatymo 39 straipsnis, kuriuo uždraudžiamos seksualinės orientacijos apraiškos reklamoje, prieštarauja Europos Sąjungos direktyvai, kurią įstatymu siekiama įgyvendinti.

2010 metų vasarą Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas grubiai iškreipė Europos Sąjungos direktyvos, draudžiančios diskriminacijos dėl seksualinės orientacijos apraiškas reklamoje nuostatas ir netgi uždraudė „seksualinės orientacijos apraiškas“ reklaminiuose pranešimuose.

Nors Seimo dėmesys į šią nuostatą atkreiptas dar lapkričio pradžioje, parlamentas iki šiol nesiėmė jokių veiksmų, kad ši „klaida“ būtų ištaisyta, o privaloma Lietuvai direktyva būtų įgyvendinta tinkamai.

Atsižvelgdama į Seimo nenorą uždrausti diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, Tolerantiško jaunimo asociacija savo kreipimesi nurodo, kad Seimui nepataisius Visuomenės informavimo įstatymo taip, kad būtų uždraustos bet kokios diskriminacijos dėl seksualinės orientacijos apraiškos, iki rudens sesijos pabaigos, organizacija kreipsis į Europos Komisiją, prašydama pradėti Europos Sąjungos teisės pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą.

„Kai reikia priimti žmogaus teises pažeidžiančias įstatymo pataisas, uždraudžiančias homoseksualumo propagavimą, Seimui pakanka mėnesio joms apsvarstyti, tačiau ištaisyti klaidas ir įgyvendinti Europos Sąjungos direktyvas, kurios užtikrina žmogaus teises, laiko nerandama. Tai rodo visišką nepagarbą žmogaus teisėms ir neatsakingą Seimo požiūrį į įstatymų leidybą. Siekdami, kad Seimas aiškiau sudėliotų savo prioritetus, paraginome parlamentarus pataisyti įstatymą iki sesijos pabaigos, nors į Europos Komisiją dėl bylos Lietuvai iškėlimo galime kreiptis nors ir dabar. Jei Seimui trūksta laiko tinkamai ir laiku įgyvendinti privalomus tarptautinius įsipareigojimus, jo galima rasti iš Seimo darbotvarkės išbraukus vieno puldinėti policijos pareigūnus mėgstančio Seimo nario savireklamos akcijas. Tereikia noro, sveikos nuovokos ir politinės valios. Jei jos neatsiras, gal Europos Komisija padės ją surasti“, – teigia Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis.

Kontaktinis asmuo:
Artūras Rudomanskis
Tolerantiško jaunimo asociacija,
valdybos pirmininkas
+370 683 04748
arturas@tja.lt
tja.lt

 

Share:

Susiję tekstai: