Vaivorykštes mokyklos kieme piešęs moksleivis: mokyklos turėtų sakyti, kad būti LGBT – normalu

Rudenį apie 50 tūkstančių socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų apskriejo uteniškių Luko Naviko ir Austėjos Petrokaitės kreidelėmis piešta vaivorykštė. Naktį Adolfo Šapokos gimnazijos kieme atsiradęs piešinys sujudino ne tik interneto vartotojus, bet ir mokyklos administraciją – vaivorykštė, kartu su užrašais „Esu, kas esu. Aš – tavo draugas“ nuplauta iš karto po pamokų.

Tačiau nuplauta vaivorykštė, atrodo, ne tik neišgąsdino, bet ir įkvėpė naujoms idėjoms. Naujausiame Luko Naviko ir Tolerantiško Jaunimo Asociacijos savanorės Sinead Byrne tinklalaidžių projekte, Lukas drąsiai kalba apie LGBT jaunimo padėtį ir sako, kad pokytis, kaip priimami LGBT žmonės Lietuvoje, turėtų prasidėti dar ugdymo įstaigose. „Mokyklose mokosi LGBT vaikai, apie kurių egzistavimą dar kol kas nenorima galvoti. O turėtų būti sakoma, jog būti gėjumi, lesbiete, transseksualiu žmogumi yra normalu. Net ir šios etiketės nėra būtinos, svarbiausia, kad bendra atmosfera būtų tolerantiška įvairovei“, – sako moksleivis iš Utenos.

Tinklalaidėse – LGBT jaunimo problemų atspindys

Sparčiai internete plintančiose tinklalaidėse L. Navikas taip pat pasakoja apie savo sunkumus, su kuriais susiduria bene kiekvienas LGBT jaunuolis, augantis šiandienos Lietuvos provincijoje: „Buvo juodas ir labai sunkus periodas, kai neturėjau draugų ir buvau visiškai vienas. Galiausiai nusprendžiau, kad pakaks bijoti, nuolat galvoti, kaip mane priims kiti, jei darysiu dalykus, kurių aš noriu. Supratau, kad gyvenimas gali būti toks, kokio noriu. Atsirado draugai ir žmonės, kurie prieidavo prie manęs ir sakydavo, kad nori būti mano draugais, nes esu keistas ir įdomus bei savo drąsa įkvepiu juos“, – pasakoja moksleivis iš Utenos.

Lukas, rudenį planuojantis pradėti meno studijas Didžiojoje Britanijoje, jau surengė dvi parodas ir, baigdamas mokyklą, planuoja trečią: „Parodoje bus keli darbai, vaizduojantys LGBT, o kiti perteikia kančią ar sunkumus, kuriuos dažniausia turi pereiti ir LGBT žmonės. Kai kurie dalykai universalūs visiems ir aš noriu pasakyti, kad yra visokių žmonių ir mums visiem būdingi panašūs sunkumai“, – pasakoja L. Navikas.

A. Račas: elitas transliuoja žinią, skatinančią nepriimti LGBT

Paskelbus Luko ir Austėjos pieštas vaivorykštes, tarp gausybės neigiamų komentarų moksleivių pusėn viešai stojo žinomi politikos apžvalgininkai bei žurnalistai – Aušra Maldeikienė, Artūras Račas, Arkadijus Vinokuras.

Faktai.lt vyr. redaktorius Artūras Račas sako, kad bendraudamas su savo mokyklinio amžiaus dukra girdi, kad didelė dalis mokytojų yra ne tik ypač konservatyvūs, bet ir nepalankiai žiūri į diskusijas apie homoseksualumą. „Kodėl taip yra, turbūt todėl, kad ir pati Lietuvos visuomenė yra iš dalies uždara ir homofobiška, ką įrodo ir komentarai po tekstais apie LGBT, ir diskusijos apie partnerystę. Prisiminkime aukščiausių Lietuvos pareigūnų pasisakymus: premjeras Butkevičius sako, kad yra prieš homoseksualių asmenų partnerystę, Lietuvos prezidentė, šalies vadovė sako, kad Lietuvos visuomenė yra nesubrendusi apie tai kalbėti. Tai mūsų politinis elitas transliuoja žinią, kad mes nenorime priimti visų“, – sako A. Račas.

A. Vinokuras: demokratiją bando sujaukti laisvos prigimties bijantys politikai

Žurnalistas ir rašytojas Arkadijus Vinokuras prideda, kad įstatymų leidėjai taip pat prisideda homofobijos ir netolerancijos LGBT asmenims. Anot A Vinokuro, prieš kelerius metus priimtas Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos įstatymas ne tik antidemokratiškas, bet ir leidžia informaciją apie homoseksualumą interpretuoti pagal turimas asmenines nuostatas: „Mūsų šalis yra demokratinė valstybė, kurią bando sujaukti laisvos prigimties bijantys politikai ar mokyklų vadovybės. Priimtas Seimo įstatymas, draudžiantis „homoseksualinę propagandą“ demokratiniame kontekste pažeidžia žmogaus teises ir laisves bei teisę į informaciją (LR Konstitucija, 25 str). Taip pat leidžia bet kam subjektyviai suprasti kur propaganda, o kur ne. Vienoje mokykloje tai bus leidžiama, nes bus traktuojama kaip informacija, o kitoje reakcija bus panaši kaip į kokią talibanišką Irano valstybę“, – sako A. Vinokuras. 

Tolerantiško Jaunimo Asociacija informacija.

Share:

Susiję tekstai: