LGBT* Bendruomenės atminties problematika: tarp istorijų ir istorijos

Nors per pastaruosius metus LGBT* matomumas dėl aktyvistų, menininkų ir bendruomenės iniciatyvų ir pastangų didėja, neretai iškyla klausimas – kodėl taip retai girdime LGBT* bendruomenės pasakojimus istoriniuose diskursuose?

Istorija yra tarsi atspirties taškas, kuriuo remdamiesi formuojame savęs suvokimą, santykį su mus supančia aplinka, suvokiame savo tapatybes platesniame kontekste ir stipriname bendrumą, tačiau marginalios istorijos retai tepasiekia ar veikia bendrąjį diskursą, todėl mūsų kolektyvinis praeities pasakojimas atspindi tik dalies visuomenės patirtis.

Seminaro-diskusijos metu kalbėsime su istorikais ir kelsime klausimus, susijusius su LGBT* istorija ir aktyvizmu:

  • Ką žinome apie LGBT* istoriją Lietuvoje? Su kokia problematika susiduria istorikai tirdami marginalias istorijas?
  • Kaip ir kas konstruoja LGBT* istorinį naratyvą? Kurie balsai girdimi, o kurie – lieka paraštėse?
  • Kokios socialinės ir politinės pasekmės gresia bendruomenei, kuri neturi galimybės formuoti savo naratyvo?
  • Kaip vertiname savo istoriją “didesnės” istorijos kontekste? Kaip galime įtraukti marginalizuotus balsus į bendrą istorinį diskursą? Koks ryšys tarp intersekcionalumo ir atminties studijų?
  • Kokie iššūkiai gali kilti dalinantis asmenine istorija? Kaip savosios istorijos pasakojimas gali tapti įrankiu dekonstruoti tiek asmeninę, tiek kolektyvinę atmintį?

Kviečiame gruodžio 14 d. 18.00 val. prisijungti prie 1,5 val. seminaro-diskusijos, kurį ves socialinių mokslų tyrėja Medeina Usinavičiūtė, pranešimus skaitys istorikas Tomaš Tomaševskis ir istorijos tyrinėtoja dr. Ugnė Marija Andrijauskaitė.

Po įvadinių pranešimų diskutuosime ieškodami sąsajų tarp asmeninių patyrimų ir istorijos, pažvelgsime į galimus sunkumus su kuriais susiduriama dalinantis patirtimis bei jų sprendimo būdus, taip pat svarstysime būdus, kurie leistų LGBT* bendruomenei aktyviau įsitraukti į istorinio diskurso formavimą.

* Seminaras vyks per “Zoom” platformą. Prisijungimo nuoroda bus atsiųsta užsiregistravusiems dalyviams prieš seminarą. 

Kviečiame registruotis iki gruodžio 13 d.: https://forms.gle/8NbQ6RB5bbQ4yU5S9.

Renginys yra Tolerantiško Jaunimo Asociacijos indėlis skirtas paminėti Tarptautinę žmogaus teisių dieną – gruodžio 10 d. Renginys rengiamas bendradarbiaujant su Rosa Luxemburg fondu.

 

Tolerantiško Jaunimo Asociacijos informacija, tja.lt

Share:

Susiję tekstai: