Institucijos įpareigotos išduoti naujus dokumentus lytį pakeitusiai moteriai

Vilniaus apylinkės teismas vakar padėjo tašką ir apgynė transseksualią moterį. Pareiškėja, kuriai net ir po lyties keitimo operacijos valstybės institucijos nesutiko pakeisti dokumentų, patyrusi emocinių sukrėtimų, stresą ir pažeminimus, netrukus galės pakeisti asmens dokumentus iš vyro į moters.

R., daug metų mynusiai gydymo įstaigų slenksčius, 2007 m. specialistų sprendimu buvo diagnozuotas transseksualumas. Specialistams konstatavus, kad galima atlikti lyties keitimo operaciją, ji buvo priversta susirasti gydymo įstaigą ir lėšų, reikalingų šiai chirurginei procedūrai. Po metų operacija buvo atlikta Tailande.

Po lyties keitimo grįžęs į Lietuvą asmuo fiziškai yra moteris, tačiau į Lietuvos institucijas kreipęsis asmuo negalėjo pakeisti tapatybės dokumentų. Dėl neteisėtų Lietuvos valstybės institucijų veiksmų (taip pat ir neveikimo) moteris ne tik negali gauti gydymo paslaugų, tačiau ir kasdieniniame gyvenime patiria kančių, nepatogumų, patyčių ir pažeminimų.

„Negaliu apdrausti automobilio, apsigyventi viešbutyje, turėti mobilaus telefono su abonentinio mokėjimo planu ir t.t. Kiekvieną kartą atsiskaitant kreditine kortele, turiu aiškintis, jog kreditinė kortelė mano o ne vogta, įrodinėti priežastis ir po to patirti pažeminimus. Negaliu tinkamai išvykti iš valstybės, kadangi pasas neatitinka mano išvaizdos. Politikų ir teisėsaugos įbauginti gydytojai neskiria būtinų vaistų. Yra begalė kitų atvejų,“ – teigė bylą laimėjusi pareiškėja.

Manoma, kad Lietuvoje gali būti apie 200 translyčių žmonių, tačiau dėl valstybės atstovų, politinių ir grupinių interesų grupių veikimo (neveikimo) šiems asmenims iki šiol nesudaromos sąlygos būti lygiateisiais ir pilnaverčiais šalies piliečiais.

Padėti R. apginti jos teises ėmėsi Tolerantiško jaunimo asociacija, įgyvendinanti Nyderlandų Karalystės užsienio reikalų ministerijos remiamą projektą „Kovok už save – už LGBT teises“, kurio vienas siekių yra ginti Lietuvos homoseksualių, biseksualių ir transseksualių žmonių teises.

Tolerantiško jaunimo asociacijos tikslas – skatinti pagarbą žmogui ir jo teisėms, burti jaunimą veiklai prieš visų rūšių diskriminaciją. Organizacijos veikloje dalyvauja per 200 narių.

Kontaktinis asmuo:
Artūras Rudomanskis
Tolerantiško jaunimo asociacija
valdybos pirmininkas
+370 683 04748
arturas@tja.lt
tja.lt

Share:

Susiję tekstai: